Какви са финансовите параметри?

Средната цена на ВАТ е между 1 и 1,5 евро с ДДС, следователно 1000 вата инсталирана мощност са между 1000 и 1500 евро. Обикновено стойността е в средата на диапазона за една такава система, която може да произвежда електричество и да се свържете към преносната мрежа. Стойността зависи преди всичко от цената на фотоволтаичните модули, защото те са най скъпото перо в системата. Правилото и тук е валидно, че колкото по голяма мощност инсталирате толкова тя е по евтина на единица произведена енергия. Разбира се колкото по голяма мощност, толкова повече средства са Ви нужни и те трябва да бъдат добре преценени, за срока на тяхното връщане. В повечето случай се ползват кредити от банки или се разчита на средства по различни програми. Рядко парите са в наличност.

Важните неща, които препоръчваме да вземете в предвид при избор на една система спрямо друга.

Купувайте напълно завършена система от един доставчик!

Не купувайте модули от производител 1, инвертор от производител 2, кабели от трети. Това ще Ви спести нерви и пари от несъответствия.

Не преоразмерявайте!

Купувайте си групи (модул/инвертор) които работят в оптимални режими. Например – имате инвертор който е проектиран за 2000 вата, а вие сте инсталирали слънчеви модули от 1000 вата. Това влошава коефициентът пари/произведена енергия.

Мислете за бъдещето!

Така проектирайте системи си, че ако в бъдеще имате възможност да добавите нови елементи да не се налага да хвърляте стари. Това се постига с подбор на инвертори и комутатори, които ще позволят свързване на нови елементи в бъдеще към съществуващите елементи.

Застраховайте!

Един модул струва от 100 до 250 евро (в зависимост от вида и мощността му) и може да бъде повреден от природни явления като силен вятър или градушка. Ако в следствие на градушка например на 3-та година Ви се повредят модулите, то парите които сте инвестирали сте ги загубили безвъзвратно. Модулите няма да могат да произведжат електричество и няма да печелите пари. За целта до срока на пълното изплащане на системата застраховайте задължително, а след това е препоръчително. Не пестете пари за да спите спокойно.

Вашият коментар