Мрежови системи

Този вариант е подходящ, САМО когато сте свързани с преносната система. При мрежовата система модулите обикновено са стационарно монтирани. Те трансформират слънчевата енергия достигнала до Земята директно в постоянен електрически ток. След това с помощта на мрежови инвертор този постоянен електрически ток се преобразува в променлив 230/380 волта. В инверторите се вграждат и системи за следене на напрежението и честотата, и по този начин енергията се предава в преносната мрежа.

Разбира се това става само когато грее слънце (денем) и при подходящи условия – т.е. няма облаци (при облачно време работи с 10 – 12 % от мощността си), не е натрупан сняг по модулите или пък не пада сянка от съседни сгради или природни дадености (хълм). Това също намалява производителността.

Нощно време потреблението става от преносната мрежа както сме свикнали. В крайна сметка всеки месец благодарение на отделен електромер в таблото се отчитат произведената и консумираната от Вас енергия и се залагат стойностите във фактурата Ви. Далеч сме от мисълта да Ви изнасяме лекция по въпросът – ще кажем само че ако в момента 1 кВчас струва между 0,15 – 0,18 лева, то произведената от Вас енергия се заплаща от порядък около 0,18 – 0,35 лева за 1 кВчас (това зависи от мощността и дали е наземна или на покрив/фасада). Решенията взимат от ДКЕВР – четете в разделът ПОЛЕЗНО) така че само остава да се надяваме на повече слънчеви дни.

2 thoughts on “Мрежови системи”

  1. дравейте!

    Интересувам се от изграждане на мрежова фотоволтаична система с капацитет 30-50 kW. Панелите ще бъдат монтирани на земята.
    Каква площ ми е необходима за подобна мощност?
    Каква би била цената на една такава централа?

    Благодаря предварително!

Вашият коментар