Автономни системи

Автономна = самостоятелна =  островна система

При самостоятелните системи соларният модул се свързва с контролер, който зарежда акумулаторна батерия на 12, 24 или 48 волта. Ако Ви е необходимо захранване на постоянен ток ползвате директно от контролера. Ако не с помощта на инвертор получавате променлив ток на 230 волта и 50 херца. Този вариант се използва за ниски по мощност потребления – например LED лампи от 5 до 10 вата, радио и ТВ приемници (един цветен 32 инчов ТВ консумира около 50 Вата, .лаптоп от 20 до 70 вата, зарядни за телефони, таблети, смартфони и други. Този вариант е подходящ за места, където нямате връзка с преносната мрежа – примерно с кемпер или караване на излед в планината, на море или сте извън населено място на къмпинг.

Разбира се при повече модули, по-голяма батерия като капацитет, и по-мощен инвертор можете да захранвате и цялата си къща. Такава система от 10 000 вата беше изградена в София през 2013 г. и се ползва за захранване на цялата къща.

Напрежението на системата се определя от мощността
– до 1000 вата – 12 волта
– от 1000 до 3000 вата – 24 волта
– над 3000 вата – 48 волта

Това се прави с цел намаляване на токовете и съответно сеченията на проводниците.

One thought on “Автономни системи”

  1. Здравейте! Може ли да изградите такава система да захранва хладилник, телевизор и 5-6 крушки? Мястото е вила извън населено място. Ползва се през летните месеци. Ако може някаква приблизителна цена и как се извършва монтажа.Мястото е гр. Девин.

Вашият коментар